Elevaattoriketjun valinta

Ketjuja on kahta eri mallia.

20/25t elevaattorin ketjuja on kahdenlaisia. Elevaattorin ketjut erottaa toisistaan ketjun sivuprofiilista.

40t elevaattorin ketju on aina sama.

Koiranluu-ketju

Niin sanottu koiranluu-ketju on ketjuista vanhempi ja sitä on käytetty elevaattoreissa 90-luvun puoliväliin asti. Koiranluuketju saa nimensä ketjulenkin profiilin koiranluumaisesta muodosta (ks. kuva alempana).

Koiranluuketjua on saatavilla ainoastaan korjauksiin joissa vain osa ketjusta vaihdetaan ja sen saatavuus on rajoitettu maksimissaan 4m eriin.

Elevaattorin ketju

Uudempaa, ja koiranluuketjua huomattavasti kestävämpää ketjua kutsutaan yksikertaisesti elevaattorin ketjuksi ja sitä tulee käyttää aina kun koko ketju uusitaan. Ketjua kutsutaan välillä myös nimellä Mark 5.

Ketjun vaihto

Ketjun vaihto tulee ajankohtaiseksi kun ketjun lenkkien rullat ovat selvästi kuluneet. Ennen ketjun vaihtoa on syytä tarkastaa ylä- ja alarattaiden kunto, sillä ne kuluvat yleensä vaihtokuntoon ennen ketjua. Jos ylä ja/tai alaratas on kulunut, on ne vaihdettava tarvittaessa uusiin ennen uuden ketjun asennusta.

Ketjun kireys

Ketjun oikea kireys vaikuttaa merkittävästi rattaiden ja ketjun elinikään. Kireys on syytä tarkistaa ennen kuivauskauden aloitusta, ja jos kausi on pitkä, tulee ketjun kireys tarkastaa myös kauden aikana.

Ketjun kireys on oikein säädetty kun ketjussa ei ole pystysuunnassa yhtään liikevaraa, mutta sivusuunnassa se vielä liikkuu. Kireys tarkastetaan elevaattorin alapään huoltoluukusta. Kiristys tapahtuu elevaattorin yläpäässä olevilla kiristysruuveilla. Säädä kumpaakin ruuvia tasaisesti jotta yläratas pysyy suorassa ketjuun nähden.

Ketjuelevaattorien varaosat